10 vuotta cosplayta takana

 

Kuten postauksen otsikko kertoo minulle tuli viime vuoden puolella (2020) 10 vuotta täyteen tätä hassun hauskaa hömppä harrastusta. Alunperin mul ei ollut minkäänlaista ajatustakaan edes kirjoittaa mitään "muistelu" blogia kuluneista cossi vuosista, mutta innostuin kuitenkin muistelemaan hieman menneitä ja miettimään mitä tuleva sitten tuo. 

Noh mites sitä sitten tähän harrastukseen päädyttiin?

Muistan jotenkin miten päädyin cosplay harrastuksen pariin. Se taisi olla samoja aikoja kun tutustuin tuubin ihme maailmassa vocaloidiin. Googletellessa vocaloid kuvia huomasin, että ihmiset olivat myös pukeutuneet mikun iconiseen asuun ja kiinnostuin enemmän asiasta. Tätä kautta sitten aloin etsimään enemmän tietoa, et mitä cosplay on ja myös anime/jpop lehdestä luin, että on coneja missä porukka myös cosplayaa. Ensimmäinen coni itselle oli 2010 Desucon. Olin sitä varten tilannut niinkin laatu kulttuuri sarjan,kun Shuffle!:n koulupuvun. Peruukeista tai meikkaamisesta en silloin juuri tiennyt mitään ja cossasin sivuhahmoa (Kareha) kyseisestä sarjasta. En tietenkään ollut mitään haltiakorviakaan hommannut joten hahmon cossaaminen oli meiningillä: vähän sinne päin. Mutta eihän tämä tietenkään haitannut koska ei silloin ns. paremmasta tiennyt ja koko coni skene oli jotain uutta ja jännää muutenkin.

Ensimmäinen osto cossini,mikä on vieläkin tallella ja jopa mahtuu päällekkin : D

Eli toisin sanoen tästä oma cosplay harrastus lähti ja vieläkin tämän parissa pöyrin. Vaikkakin välillä on tullut semmoisiakin hetkiä, et tekisi mieli vain lopettaa koko harrastus ja heittää kaikki cossit roskiin. 

Aluksi tilailin paljon cossejani, koska minulla ei ollut mitään uskallusta alkaa tekemään omia pukuja enkä edes omistanut ompelukonetta. Ehkä vuosina 2011-2012 yritin tehdä muutamia pukuja jo itse, mutta silti myös ohessa tilailin cosseja. Muistan että silloin joskus muinoin tilaus cossit tuntuivat olevan sitä syntisintä syntiä mitä voi vain tehdä cossatessa. Itselle kun on jäänyt jotenkin semmoinen mielikuva, että suomen skenessä ollaan oltu aina "cossit tehdään itse" ajatuksella. (korjatkaa minut jos olen väärässä). 2012 sain tosiaan ensimmäisen ompelukoneeni ja siitä sitten omien "rätti cossien" tekeminen alkoi. 

Mikä sitten mahtoi olla minun ensimmäinen itse tekemä cossi?

Jos en nyt väärin muista niin se oli joko Ririchiyon demoni versio Inu x boku SS animesta tai Ciel Phantomhiven alice versio. Mutta koska muisti on 5/5, niin päätin nyt kuitenkin molemmat tähän laittaa. Muistan, että vihasin Ririchiyo cossiani ja tunsin oloni niin epävarmaksi cossin kanssa. Olen miettinyt, että pitäisikö kyseinen cossi joskus tehdä uudestaan ja sitten pystyisi vertailemaan uutta ja vanhaa versiota. Muistan, että Cielin cossin olin osittain tehnyt itse, mutta kauluspaidan taisin muokata jostain miesten ale kauluspaidasta. 

Näihin aikoihin cossasin paljon vocaloidista ja myös otome peleistä. Sekä satunnaisista anime sarjoista. Myös näihin aikoihin löysin itseni hetalia fandomista mitä jälkikäteen ajattelee kirouksena, että osittain hauskalta ajalta. Koska tämän fandomin kautta sain paljon uusia ystäviä joista osa on vielä pysynyt hyvinä ystävinä ja jotkut vain hävineet fandomin ns. kuoltua. 

Blogin kirjoittamisen aloitin myös 2012 vuonna ja tätähän on tullut kirjoitettua aktiivisesti ja ei niin aktiivisesti. Välillä jotenkin kaipaan sitä aikaa kun cosplay blogit olivat enemmän se juttu. Blogeja lukiessa näki miten muut cossaajat olivat tehneet asujaan, minkälaisia coni kokemuksia heillä ollut, mitä suunnitelmia oli tulossa tai yleistä höpinää. Cosplay blogeissa myös oli jotenkin ihanaa kommunikoida muiden kommenteissa asioihin liittyvistä jutuista ja myös se että sai omaankin blogiin kommentteja oli hauskaa! (vaikkakin ne välillä oli jotain epämääräisiä roskaposti kommentteja) Blogien lisäksi myös dA oli juttu. Deviantartin puolella myös tutuistui paljon uusiin suomalaisiin cossaajiin ja myös sitä kautta sai tuttuja/hyviä ystäviä. Välillä harmittelen ettei se sivusto sitten loppu pelissä enään ole ehkä mikään parhain paikka cossi kuvien laittamiseen ja noh cossaajien osalta osin aika hiljainen paikka. Muistan myös että myöhemmin dA:sta osa ihmisistä siirtyi facen puolelle. Kun oma cosplay sivu oli osittain juttu. En tiedä miksi minulle on jäänyt jotenkin semmoinen muisti kuva, et jos omistit face sivun cosseillesi olisit jotenkin "huomio haluinen" tai "yrität olla jotenkin kuuluisa". MUTTA voi hyvin olla että muistan nämäkin jutut väärin :'D
Vuosi taisi olla 2013 kun perustin oman cosplay sivuston jota pyöritän vieläkin vaikkakin se välillä tuntuu vähän hiljaiselta paikalta, mutta jotenkin tykkään sen päivittelystä vieläkin. Eli samaan aikaan pidin cosplay blogia ja cossi sivua. Ja meno vieläkin jatkuu.

2013-2014 oli niitä vuosia kun tuntu, että aloin olemaan enemmän ns. "cossi skenessä" mukana. Ja olin vain enemmän kiinnostunut/intohimoinen kyseisestä harrastuksesta. 

Muistan, että ensimmäinen cosplay kisani oli joku desuconin hall cosplay, mutta silloin oli vielä yleisöäännestys(?). Tämän jälkeen löysin itseni aika usein hall cosplay kilpailuista mikä oli hauskaa, koska sain siitä myöhemmin uskallusta osallistua itse yksilökisoihin yukiconi 2015 vuonna. Myös cosplay kisaaminen on auttanut itseäni pähittämään omaa lava/esiintymis kammoa. Tietysti vieläkin jännittää kisaaminen, mutta siinä on joku erillainen jännitys tila, kun silloin joskus ku ensimmäistä kertaa olin mukana hall cosplay kilpailussa. 

Pohdiskelin onko itsellä cossaamisen harrastus jotenkin muuttunut vuosien varrella vai onko se pysynyt samana. Osittain kyllä ja osittain ei. Vuosien varrella olen alkanut oppimaan hyväksymään sen ettei kaikki tarvitse aina olla täydellistä vaikka itse niin toivoisikin. Olen ennenkin maininnut, että olen hyvin itse kriittinen omien cossien kanssa ja välillä se on melkein aiheuttanut sen että haluaisin lopettaa koko harrastuksen, mutta onneksi näin ei ole kuitenkaan käynnyt. Ja jos ei välillä jotain pukua jaksa itse tehdä sen voi myös tilata. Ja minusta on nykyään ihanaa, että osto cossit alkaa olemaan enemmän "hyväksytty" juttu kun silloin muinoin.

Kaveri/ystävät ovat vuosien varrella muuttunut, osa on vieläkin mukana sieltä hetalia ajoista mutta jotkut on vain jäänyt. Välillä mietin, että miksi mutta joskus tulen siihen tulokseen että yhteiset mielenkiinnot ovat vain hävinneet. Enään ei tykätä samoista sarjoista tai sitten ei ole vain muuten vain enään pidetty yhteyttä. Mutta olen kuitenkin kiitollinen siitä, että jopa sieltä kaukaisilta blogi ajoilta on jäänyt muutamia ihmisiä joista on nyt tullut todella läheisiä ystäviä ja olen siitä todella kiitollinen!
 T u T 


~  Mitä sitten tuleva tuo tullessaan? ~

Paha sanoa. 
En tietenkään cossaamista ole vielä pitkiin aikoihin lopettamassa, mutta skene varmasti vielä muuttuu vuosien varrella. Tälläkin hetkellä on paljon hahmoja mitä haluan cossia ja cosseja paljon tekeillä joten vielä ei ainakaan loppua näy tämän hömppä harrastuksen kanssa.
Tietysti välillä kaipailen vanhoja aikoja tai joitain juttuja vanhoilta cossi ajoilta. Esim. cosplay blogeja, sitä ettei tarvitse olla 100% täydellinen ja että tämä on vain hauska harrastus eikä mikään serious business juttu. 


Mielenkiinnolla tietysti odotan mitä tuleva tuo!

kun vanhuus iskee


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma cosplay harrastus, missä sen näen nyt?

Nekocon 2023 ~ kesä reissu tyttöjen kanssa

Desucon Frostbite 2024 ~ Kun väsymys iskee