Oma cosplay harrastus, missä sen näen nyt?

Heippa! 

Halusin hieman kirjoitella päässä pyörineitä ajatuksia tänne blogin puolelle. Cosplay IG:ssä jo hieman avauduin päässä pyörineistä asioista. Lähinnä oman harrastuksen kautta ja jonkinlaisia omia näkökulmia mitä välillä havainnut. Joten tässä ei ole tarkoitus mollata ketään ulkopuolista vaan lähinnä pohdiskelen omaa harrastusta ja miten asiat tällä hetkellä koen/näen. 

Tämä blogi teksti tulee varmasti olemaan hyvin sekalainen ja omat ajatukset pomppii sinne tänne tätä kirjoittaessa. Joten pahoittelut jo siitä jos tämä lukiessa vaikuttaa hyvin sekalaiselta sillisalaatilta. Mutta toivottavasti tätä lukiessa syntyy jonkinlaisia ajatuksia,ehkä. 


IG storyn tehty postaus 


 Niin missä näen cosplay harrastukseni tällä hetkellä?


Kuten tämän blogi postauksen otsikkokin kysyy, niin missä oma harrastukseni menee tällä hetkellä? 
Tai millaisena koen koko harrastuksen yleisesti.

Se onkin hyvä kysymys.

Tuntuu, että vuodet vierivät, harrastus vuosia tulee enemmän, cosseja tulee ja menee jne. Mutta välillä oma fiilikseni harrastukseen on se, että ihan kuin en olisi saavuttanut mitään. Ja välillä tulee semmoinen olo, että pitäisi olla jo tietyn tasoinen kun harrastus vuosia alkaa olemaan jo sen yli 12-vuotta kohta. Ehkä omalla kohdalla tulee semmoinen olo, ettei ole tavallaan kehittynyt niin paljoa kun toivoisi.
 Joku tietysti voi tähän todeta, että nyt puhut ihan palturia etkä vain näe omaa kehitystäsi. 

Olen aina kyllä tiedostanut sen, että olen hirveän itsekriittinen omiin töihini. Oli sitten kyseessä joku oikea työelämän juttu tai sitten omat harrastukset, kuten piirtäminen tai sitten cosplay. En sitten tiedä johtaako tämä sitten semmoiseen itsensä vähättelyyn ja itselleen ankarana olemiseen. Vaikka usein kuulee sitä, että on hyvä haastaa itseään. Mutta välillä sitten mietin että onko se sen arvoista. Kun hikihatussa yrität tehdä cossia ja saada siitä niin hyvän kuin osaat. Mutta sitten loppupelissä saat vain pettyä koko cossiin ja esittää muille et muka "pidät omasta cossista" ja olet ylpeä siitä. 

Omalla kohdalla ehkä tulee semmoinen olo, että valehtelen vain itselleni.

En tiedä vaikuttaako tähän omaan kehitys pohdiskeluun myös se, että näkee omien läheisten ystävien ja tuttujen kehittyvän hirveästi ja he tekevät upeita pukuja. Sitten itse katson omia asuja fiiliksellä "noh tämmöinen tämäkin nyt on, olisin tietty voinut tästä paljon paremman tehdä ja tiedän että osaisin paremmin". Tiedostan sen, että itsensä vertailu muihin on ihan typerää eikä sillä itselleen ainakaan saa mitään hyvää fiilistä. Ja tuskin olen ainoa näiden "itsensä vertailua muihin" pohdinnoissa. 
Tässä kohtaa sitä voisi toki myös myöntää, että välillä oikeasti kadehdin sitä miten hyviä ystäväni ovat tekemään cosseja ja toivoisin, että olisinpa minäkin noin hyvä. Vaikka tiedostan sen, että he ovat kehittäneet taitojaan monia vuosia. Vaikka tietty on niitäkin ihmisiä jotka ovat ns. seppiä syntyessä. Rehellisesti sanottuna minua hävettää/nolottaa tämän sanominen. 

~

Random?


Myös olen pohdiskellut sitä, että vaikuttaako nyky harrastukseen sitten se, että cosplay tuntuu jonkinlaiselta "suorittamiselta" eikä niinkään hassun hauskalta harrastukselta mitä sitten jaetaan somessa ja _yritetään_ muiden kanssa harrastajien kanssa pitää jonkinlaista yhteisöllistä fiilistä. Vaikkakin välillä kyllä tulee semmoinen olo, ettei sitä oikeastaan ole.  

Nykyään myös puhutaan siitä, että cosplay on enemmän semmoista fast fashion meininkiä. Ja en mene sitä kieltämään. Onhan se hassua miten silloin joskus 2010-luvuilla ostocossit tuntui olevan sitä syntisintä syntiä mitä voi cosplay harrastaja tehdä. Tai ainakin itselle silloin aikoinaan cossausta aloittaessa olo oli semmoinen. Ja tuntui että aina sai kauheasti selitellä ja pyydellä anteeksi sitä, että olin cossini tilannut. Vaikkei varmaan ketään oikeastaan loppupelissä kiinnostanut. Itse kun aloitin cossaamiseni sillä, että tilailin cossejani aluksi kunnes sain hommattua ensimmäisen ompelukoneeni ja uskalsin alkaa ompelemaan omia cosseja. Mutta ennen tosiaan ostocossien hommaaminen oli vaikeampaa ja sivustot miltä tilasit cossejasi olivat sen oloisia, että mitähän sieltä tulee vai söikö sivusto rahani eikä koskaan lähetä pukua. Tosin kyllä sitä nykyäänkin nuo ostocossit on aika "kosto cosseja". 

Kyllähän sitä nykyäänkin tulee itse ainakin vielä tilailtua cosseja, mutta niistä aina laitan erikseen huomion jos olen ostanut sen. Välillä vain iskee laiskuus eikä välttämättä jaksa jotain pukua lähteä itse tekemään. 

Suomessa cosplay-scene on kyllä aina ollut hyvin "itse tehty" painoiteista ja siitä oltu ylpeitä. Muutaman kaverin kanssa tullut puhuttua hieman sitä, että osataanko sitä käsityö puolta enää kohta arvostaa kun ostocossit vyöryneet joukkoon suosiollaan. Tietenkin jokainen harrastaa cosplayta miten itselleen parhaaksi näkee eikä kaikki välttämättä edes halua itse alkaa tekemään pukuja mikä on ihan ymmärrettävää.  
Mutta arvostetaanko sitä kun itse pienin kätösin teet asioita X ja Y cosseja varten. Vaikkakin nykyään tuntuu, että kaiken maailman koneet tuuttaa sinulle ulos lopputuloksen. Eihän siinä mitään tietty jos on rahaa ostaa kalliita kirjonta koneita, tulostimia, leikkureita yms. 
Mietin kyllä hetken, että haluanko ottaa tämän aiheen esiin mutta avaan suuren suuni. Yhden tutun kanssa kerran pohdiskeltiin, että onkohan nykyään tämä 3D-printtaus sitten semmoinen "trendi ilmiö" kun aikoinaan tuntui, että worbla oli ns. se juttu mitä käytettiin paljon cosseja tehdessä. Ja en nyt tiedä onko väärin sanoa, että "oletus" oli se että sitä käytettäisiin paljon. Mutta sanotaanko että sieltä 2015-luvusta ylös päin fiilis oli silloin se, että worblaa joka cossiin.
 Et onko tämä 3D-printtaus homma uusi trendi juttu sitten cosplay jutuissa. 
Itse en oikein koko printtaus hommasta välitä, mutta noh ei kai siinä mitään jos joku haluaa sitä hyödyntää, I guess. Mutta itsellä herää sitten semmoinen kysymys myös että osataanko sitä arvostaa sitten samalla lailla enää "omin pienten käsin" tehtyjä juttuja. 
Voihan tämä tietysti olla omaa typerää spekulointia. 


~

Kisaamis pohdintoja


Vuosien varrella sitä on tullut kisattua monta kertaa. 

Milloin mennyt Hallcosplay kisaan kun on conissa scoutattu tai sitten ilmoittautunut itse yksilökilpailuun. 
Tykkään kisaamisesta paljon ja siitä fiiliksestä mikä kisa päivänä on. Sekä muiden kanssa kisaajien kanssa keskustelusta. Vaikkakin samaan aikaan kisailu päivät ovat omalla tavallaan hyvin hektisiä, väsyttäviä ja stressaavia.

Muutaman vuoden sisällä mulla on ollut jonkinlainen kisa innostus putki ja tulihan sitä pyörittyä muutamissa kisoissa. Jotkut oli vähän "lol noh mennään kisoihin" fiiliksellä ja jotkut sitten että oikeasti haluan mennä X coniin kisaamaan. Tosin nyt tässä vuoden loppu vaiheella olen hieman pohdiskellut sitä, että pitäisikö vain pitää jonkinlaista taukoa kisa hommista tai niiden ajattelusta. Sanotaanko, että muutamia omanlaisia pettymis hetkiä ollut omien kisa pukujen suhteen ja ehkä omalla tavalla tullut semmoinen olo etten olisi kuitenkaan valmis kisaamaan. 

Tykkään kyllä siitä, että minulla on deadline cossia varten niin motivaationi siihen pysyy yllä, mutta sitten monena kertana olen huomannut ettei minulla sitten kuitenkaan ole riittänyt aika cossien tekemiseen. Tähänkin on monta erilaista syytä: työarki, oma jaksaminen ja kisapuvun tekemisen taso. Muutamina kertoina olen ottanut itselleni alle ehkä liian vaikeita pukuja ja lopputulokset ovat sitten olleet vähän sen mukaisia. Olen kyllä vieläkin tyytyväinen siihen, etten loppupelissä päässyt Tracon 2023 kisoihin mukaan, kun paikat olivat kerennyt jo mennä. Hulluna kun olisin halunnut tehdä Genshin Impactin Kavehin. Ja nyt jälkikäteen huomasin sen, etten olisi mitenkään saanut tehtyä cossia kisoihin. Että ehkä omalla tavalla onni onnettomuudessa tämänkin suhteen että kisa paikka ehti ns. mennä nenän alta.  

Vaikkakin tällä hetkellä olen sitä mieltä, että ensivuonna en mene kisaamaan ollenkaan. On loppupelissä vaikea sanoa minkälainen fiilis kisojen suhteen sitten on ensivuoden puolella. Mutta tällä hetkellä oma oloni on se etten haluaisi ollenkaan edes ajatella kisaamista. 

~

Lopulliset ajatukset?


Tässä nyt kun on kirjoitellut ties minkälaisia aivopieru ajatuksia tähän blogi kirjoitukseen, niin tällä hetkellä oma oloni on se, että pitäisi vain hieman jarruttaa. Ottaa rennommin ja yrittää keskittyä vain muutamiin pukuihin. Mutta tiedän sen ettei loppupelissä tätä tule tapahtumaan vaan innostun liian monesta puvusta samaan aikaan enkä loppupelissä koskaan niitä edes saa valmiiksi asti. Että kaipa samanlainen meno jatkuu ja ehkä opin virheistäni tai sitten en. Ehkä osaan olla olematta itselleni liian ankara tai sitten en.

Että mitäpä tähän muuta todeta kun




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nekocon 2023 ~ kesä reissu tyttöjen kanssa

Desucon Frostbite 2024 ~ Kun väsymys iskee